درباره نشریه
تاریخچه شکل گیری جامعه جراحان ایران
ایجاد یک تشکل حرفه ای به منظور بالا بردن سطح آگاهی علمی و عملی جراحان تقریباً با شروع دوره نوین جراحی در ایران پیوسته مد نظر بوده و تشکیل ” مکتب عدل” در سال 1339 به عنوان یک تشکل جراحی قبل از انقلاب به همین منظور بوده است. فعالیت های ثمربخش این تشکل که دارای نشریه نیز بوده به دلایل مختلف به رکود کشانده و با گذشت زمان عملاً متوقف شد.
در مدتی کوتاه پس از انقلاب اسلامی، بروز جنگ تحمیلی و وجود تعداد بی شماری مجروحین جنگی، جراحان مملکت را با وظیفه ای دشوار و بی نهایت مهم روبرو کرد. عدم آشنائی جراحان ما با درمان جراحات جنگی که به کلی با طبابت جراحی معمولی متفاوت است نیز بر مشکلات موجود افزود.
در شرایط فوق وجود یک تشکل علمی برای کمک به افزایش دانش جراحان و آشنا کردن آنها به نحوه درمان مجروحین جنگی و همچنین پیشرفت های جراحی در سطح دنیا کاملاً ضروری به نظر می رسید.
در دوم بهمن 1363 این مهم مورد توجه قرار گرفت و با شرکت عده ای از همکاران از تهران در اصفهان، در بیمارستان دانشکده پزشکی اولین برنامه علمی برای مدت سه روز ایجاد و تفکر به وجود آوردن جامعه ای از جراحان شکل گرفت.
در 26 آذر ماه سال 1364 به همت معدودی از جراحان به عنوان هیئت مؤسس دعوتی به صورت عام از جراحان به عمل آمد و هفتاد و چهار نفر در آن شرکت کردند و اولین هیئت مدیره جامعه جراحان ایران بر طبق اساسنامه ای که به تصویب وزارت کشور رسید انتخاب شد و جامعه جراحان ایران متشکل از تمامی انجمن های رشته های مختلف جراحی قدم به عرصه وجود گذاشت. در مقدمه اساسنامه هدف از تشکیل جامعه جراحان ایران به این شرح توصیف شده است:
” نظر به لزوم انسجام و همبستگی بین جراحان کشور و با توجه به وجوه مشترکی که از نظر علمی و عملی بین رشته های مختلف جراحی وجود دارد و به منظور پیشبرد و ترقی و تعالی حرفه جراحی در ایران و با حفظ موجودیت و اصالت انجمن های تخصصی جراحی در رشته های مختلف، جامعه جراحان ایران بر طبق اصول و ضوابط مندرجه در اساسنامه تأسیس می شود”.
در مدت کوتاهی پس از تأسیس جامعۀ جراحان ایران شاخۀ اصفهان جامعه شکل گرفت و در طی سال های بعد شاخه های شیراز، خراسان، تبریز، گیلان، مازندران و … نیز فعال شدند.
با حضور جناب آقای دکتر ایرج فاضل اولین کنگرۀ علمی جامعۀ جراحان در بیست و دوم بهمن ماه سال 1363 در شرایط بسیار دشواری در اصفهان برگزار گردید. به دلیل شرایط زمانی، جنگ تحمیلی و وجود هیجانات و التهابات شدید سیاسی اجتماعی و فقدان زمینه برای فعالیت های اجتماعی مشترک و وجود گروه های افراطی سعی زیادی برای ایجاد تشنج در جلسات کنگره ابراز شد ولی با اعمال مدیریت درست و صبر و تحمل مجریان، اولین کنگره با موفقیتی چشمگیر به پایان رسید. حضور فعال و حمایت بی دریغ وزیر فرهنگ و آموزش عالی وقت که خود از بنیانگزاران جامعه بود تأثیر بسزائی در این روند داشت. این تجربه تأثیر قابل توجهی در تثبیت و پیشرفت روزافزون فعالیت های جامعۀ جراحان ایران به جا گذاشت که در حال حاضر نیز ادامه دارد.
از بدو تأسیس تا سال 1400، تعداد 44 کنگره علمی و 32 کنگره میان دوره ای و 26 برنامه مدون بازآموزی در رشته های مختلف جراحی و تعداد زیادی برنامۀ آموزش کوتاه مدت تکمیلی برگزار شده است. علاوه بر این در پاسخ به نیاز همکاران تاکنون تعداد زیادی برنامه در زمینۀ آموزش مداوم اجرا شده است و برنامه های آموزشی در بیمارستان های بخش خصوصی که امکانات لازم را داشته اند نیز به اجرا گذاشته شده است. ناگفته نمایند که شروع برنامه های آموزشی مداوم و در پیگیری مداوم بعد از آن در وزارت خانه از جامعه جراحان شروع شده است.
آمار نشان می دهد که تعدا شرکت کنندگان در کنگره سالانه و اعضاء جامعۀ جراحان ایران هر سال به طور مداوم و ثابت افزایش یافته است این مسأله نشانگر آنست که:
1- وجود تشکل های علمی ضروری و جامعۀ پزشکی خود را نیازمند آن می داند.
2- در صورت انجام مدیریت متعادل و دور از اعمال نظرهای شخصی و گروهی اعتماد افراد جلب شده و علیرغم نبود زمینه اجتماعی به عضویت تشکل های علمی رغبت نشان می دهند.
3- این تشکل ها می توانند با حمایت قوی افراد حرفه وظایف علمی و اجتماعی خود را با شایستگی انجام دهند.
4- و مهم تر از همه تشکل های علمی حرفه ای می توانند به عنوان یک حلقه ارتباطی مهم بین مسئولین بهداشت و درمان با افراد حرفه به کار گرفته شوند و چنانچه اهمیت این موضوع توسط مسئولین تشخیص داده شود می تواند راه گشای حل بسیاری از معضلات پزشکی کشور باشد.
برای برنامه ریزی علمی هر کنگره سالیانه که بلافاصله پس از پایان کنگرۀ قبلی توسط کمیتۀ علمی برگزاری کنگره ها شروع می شود حداقل 2700 ساعت کار مداوم در کمیته های اصلی و فرعی هیئت برگزار کننده و هیئت مدیره صورت می گیرد.
یکی از مسائل مهم مورد نظر برای برنامه ریزی هر کنگره توجه جدی و مسئولانه به اظهار نظر و سلیقۀ شرکت کنندگان کنگره می باشد که هر ساله با تکمیل و تحلیل دقیق علمی پرسشنامه های متعددی که در طول کنگره تهیه شده و در اختیار برنامه ریزان علمی قرار گرفته صورت می گیرد.
در تنظیم برنامه ها سعی شده است وقت کافی به بحث و اظهار نظر و پرسش و پاسخ اختصاص داده شود. همچنین در تدوین برنامه سعی شده است مطالب کلاسیک، اطلاعات تازه، تکنیک، علوم پایه، مباحث مربوط به تروما و استفادۀ نوین از پاراکلینیک به طور معقول مورد توجه قرار گیرد.
شاخه های فعال جامعه در شهرهای مختلف ایران، عبارتند از :
شاخه اصفهان
شاخه فارس – شیراز
شاخه خراسان – مشهد
شاخه تبریز
شاخه گیلان
شاخه مازندران
شاخه خوزستان – اهواز
شاخه همدان
شاخه یزد
شاخه کرمان
شاخه البرز – کرج
شاخه آذربایجان غربی – ارومیه
شاخه قزوین
شاخه گلستان – گرگان
شاخه قم
شاخه کرمانشاه
شاخه هرمزگان – بندرعباس
هر شاخه دارای هیئت مدیره ای می باشد که منتخب جراحان منطقه بوده و ادارۀ شاخه را به عهده دارد.
جامعه جراحان ایران فصل نامه ” نشریه جراحی ایران” را که مجله علمی جراحی در کشور می باشد منتشر نموده و با توجه به اشکال در دسترسی به مجلات خارجی جامعه جراحان ایران اقدام به انتشار مجله گزیده ای از تازه های پزشکی، جراحی عمومی و تخصصی نموده که حاوی ترجمه گزیده ترین و تازه ترین مقالات علمی هر گروه در تمام رشته های جراحی با همکاری فرهنگستان علوم پزشکی نموده که به طور شدید مورد استقبال همکاران قرار گرفته است. این دو مجله به طور رایگان برای کلیه اعضاء جامعه جراحان به عنوان بخشی از امتیاز عضویت ارسال می گردد. علاوه بر این، کتاب پژوهش در جراحی ترجمه و در اختیار متقاضیان قرار گرفته است. ضمناً در جهت بالا بردن دانش پزشکی عمومی در بین افراد جامعه کتابی تحت عنوان ” درباره جراحی چه می دانید؟” چاپ و منتشر شده است. در ادامه فعالیت های علمی کتاب پیشگامان جراحی نوین ایران که سیر جراحی ایران را در قرن حاضر به شکل مبسوط بیان می کند. در دو جلد از طرف جامعه جراحان در بهمن ماه 1395 منتشر شده که حاوی تاریخ جراحی در این سرزمین، شرح حال جراحان، نوع فعالیت آن ها در زمینه های اجتماعی، علمی، بهداشتی و درمان و به خصوص در جراحی به صورت مشروح مورد بررسی قرار گرفته و بیان شده است.
تشکیل دهندگان جامعه جراحان ایران
جراحان عمومی و انجمن های تخصصی زیر:
انجمن جراحان آندوسکوپیک ایران
انجمن جراحان ارتوپدی ایران
انجمن جراحان پلاستیک، ترمیمی و زیبائی ایران
انجمن جراحان پیوند اعضاء ایران
انجمن جراحان توراکس ایران
انجمن جراحان چشم ایران
انجمن جراحان دست ایران
انجمن جراحان زنان و مامائی ایران
انجمن جراحان فک و صورت ایران
انجمن جراحان قلب ایران
انجمن جراحان کلیه و مجاری ادرار
انجمن جراحان کودکان ایران
انجمن جراحان گوش و گلو و بینی
انجمن جراحان مغز و اعصاب ایران
انجمن جراحان بیهوشی و رانیماسیون
انجمن جراحان رادیوتراپوتیک انکولوژی
شاخه پرستاری جراحی
گزارش عملکرد جامعه جراحان – شاخه یزد
از بدو تشکیل (بهمن ماه 1392) تاکنون (بهار 1403)
انگیزه تشکیل جامعه جراحان شاحه یزد:
الف) دفاع از هویت صنفی
ب) ارتقاء برنامه های آموزشی مدون در رشته های مختلف جراحی
ج) گسترش برنامه های پژوهشی در Field جراحی
الف) دفاع از هویت صنفی
با تشکیل جامعه جراحان شاخه یزد و معرفی هیئت مدیره اقدامات زیر انجام گردیده است: (هیئت مدیره اولیه عبارتند از دکتر حاجب مرتاض دکتر سعید کارگر، دکتر سیدمحمد میرغنی زاده، دکتر محمدرضا شجاع، دکتر محمدحسین برادران فر، دکتر عباس مدیر، دکتر سراج الدین وحیدی، دکتر راضیه دهقان فیروزآبادی، دکتر محمدرضا سبحان، دکتر حسین حاجی صادقی زاده)
1- راه اندازی شبکه اجتماعی جامعه جراحان در Viber و تبادل اطلاعات
2- اقدام به تهیه ساختمان جهت مشخص شدن آدرس جامعه در یزد (یزد، بلوار امام جعفر صادق(ع)، کوچه 49 (شهید عظیمی)، مجتمع پزشکان سینا، بلوک بنفشه، طبقه پنجم، واحد 503)
- از همکاری همه جانبه دانشگاه علوم پزشکی به ویزه ریاست محترم دانشگاه در راه اندازی جامعه تشکر و قدردانی شود.
3- راهکارهای پیشنهادی در رسیدن به تعرفه های واقعی شاخه های مختلف جراحی طینامه شماره 100122 مورخ اسفند ماه 1392 به جامعه جراحان مرکز
4- دفاع منصفانه از جراحانی که در اداره دارائی به آن ها اجحاف شده بود و رسیدن به یک تفاهم نامه با حضور نظام پزشکی و مدیرعامل اداره دارائی
5- دفاع از کتاب تعرفه مصوب (در قبال دیگر کتب تعرفه) به لحاظ نزدیک بودن آن به تعرفه های واقعی
6- کمک به جراحان به ظاهر خاطی در محافل حقوقی با واسطه گری هیئت مدیره
7- ارسال نامه به مقامات استانی در تصویب تعرفه های سرپائی (حق ویزیت سال 93) و پیشنهاد حداکثری آن
8- ایجاد شورای همکاری جامعه جهت فراگیری فعالیت های صنفی، آموزش گروه های مختلف (دو عضو از گروه های ارتوپدی و زنان به جمع هیئت مدیره جهت نظرخواهی اضافه شدند.)
9- پیشنهاد اصلاح ارزش گذاری در کتاب تعرفه در بعضی از مواردی که گروه های مختلف جراحی مطرح کرده و انعکاس آن به مرکز.
10- کمک به شاخه های مختلف جراحی در هر چه بهتر برگزار کردن سمینارهای علمی، آموزشی بنا به بضاعت جامعه در یزد.
11- تعامل با نظام پزشکی و مجمع بیمارستان های خصوصی در دفاع از حقوق بیماران بیمه شده و جراحان در مقابل سازمان ها و شرکت های بیمه ای تکمیلی
12- راه اندازی مجله خبری (فصلنامه جراحان ایساتیس) از سال 1398
13- جلسات متعدد با نمایندگان گروه های مختلف جراحی جهت برگزاری سمینارهای بازآموزی و همکاری با آنها
14- جلسات متعدد با اداری دارائی با همکاری نظام پزشکی جهت اصلاح روند برخورد با جامعه پزشکان جراح
15- جلسه با سازمان های بیمه گر جهت کنترل روند کسورات و تعامل در جهت کاهش آن
16- برگزاری سمینارهای مشترک گروه های جراحی تحت عنوان همایش سراسری در سال
17- راه اندازی سایت جامعه جراحان شاخه یزد و دریافت نظرات و پیشنهادات همکاران که فعال نشد.
18- حمایت از همکارانی که در محاکم قضائی پرونده داشتند. از طریق راهنمایی حقوقی و آشنا کردن آنها با قوانین و مقررات ذیربط
19- گزارش بیلان کاری و مالی جامعه به اعضا از طریق نامه و انعکاس در مجله
ب) ارتقاء برنامه های آموزشی مدون در رشته های مختلف جراحی و ج) گسترش برنامه های پژوهشی در Field جراحی:
ارتقاء برنامه های آموزشی و گسترش روش های پژوهشی در Filed های جراحی به منظور تسهیل در برنامه های مدون آموزشی برای جامعه جراحان اقدامات زیر انجام شده است:
1- پیشنهاد برگزاری سمینار سراسری در یزد با شروع فعالیت هیئت مدیره
2- تصویب برگزاری سمینار سراسری تروما در آبان ماه 93
3- برگزاری هرچه باشکوه سمینار تروما با حضور قریب 250 نفر از جامعه جراحان در موعد مقرر با بیش از 30 عنوان مختلف تروما در گروه های جراحی
4- برگزاری سمینارهای یک روزه در هر ماه توسط گروه های تخصصی جامعه مثل:
- سمینار یک روزه زنان و مامائی
- سمینار یک روزه ارتوپدی با مدعو و مهمان خارجی
- سمینار یک روزه چشم که گاهاً در گروه های مختلف به این موضوع مهم توجه کافی نشده است.
5- دعوت از همکاران خارج از کشور جهت ارتقاء دانش جراحی مثل دعوت از آقای دکتر سعیدی از دانشگاه هاروارد در خصوص موضوع پیوند 27/08/1393، آقای دکتر مهدوی از دانشگاه واشنگتن آمریکا در خصوص تازه های جراحی در زنان 07/10/1393
6- سالانه یک سمینار سراسری و سمینارهای مختلف در جراحی در سطح استان برگزار شده است، نمونه های آن شامل:
برگزار کننده | تاریخ برگزاری | عنوان سمینار | ردیف |
جامعه جراحان | 15/07/1394 16/07/1394 | سمینار دو روزه دیابت و جراحی | 1 |
جامعه جراحان | 18/06/1395 | واسکولاراکسس در همودیالیز | 2 |
جامعه جراحان | 09/04/1396 | برخورد با سرطان پستان | 3 |
جامعه جراحان | 16/4/1396 | تیروئید | 4 |
گروه جراحی | 30/6/1396 | توده های کیستیک پانکراس | 5 |
جامعه جراحان | 20/7/1396 | ختنه | 6 |
جامعه جراحان | 13/10/1396 14/10/1396 | سمینار دو روزه حوادث ترافیکی | 7 |
جامعه جراحان | 5/7/1397 | کیست هیداتید | 8 |
جامعه جراحان | 21/09/1397 22/09/1397 | سمینار دو روزه انعقاد خون در جراحی | 9 |
جامعه جراحان | 27/04/1398 | اقدامات تشخیصی و درمانی زودرس کانسر پستان | 10 |
جامعه جراحان | 07/09/1398 | جراحی در سالمندان | 11 |
جامعه جراحان | 22/08/1399 | کنفرانس یک روزه پاراتیروئید تشخیص و درمان | 12 |
جامعه جراحان | 27/09/1399 | کنفرانس یک روزه تروما | 13 |
جامعه جراحان | 29/09/1399 | وبینار یک روزه پاراتیروئید تشخیص و درمان | 14 |
جامعه جراحان | 30/09/1399 | وبینار یک روزه جراحی پاراتیروئید | 15 |
جامعه جراحان | 29/10/1399 | وبینار یک روزه تروما | 16 |
جامعه جراحان | 30/10/1399 | وبینار یک روزه عوارض ناشی از تروما | 17 |
جامعه جراحان | 16/12/1399 | وبینار یک روزه بیماری های بدخیم کولورکتال | 18 |
جامعه جراحان | 17/12/1399 | وبینار یک روزه کنسرکولورکتال | 19 |
جامعه جراحان | 27/07/1400 | وبینار یک روزه تازه ترین روش های تشخیص و درمان سرطان معده | 20 |
جامعه جراحان | 30/09/1400 | وبینار یک روزه ارزیابی و درمان فیستول های آنال | 21 |
جامعه جراحان | 23/12/1400 | وبینار یک روزه روش های تشخیص و اقدامات پیش از عمل تومورهای سر پانکراس | 22 |
جامعه جراحان | 24/12/1400 | وبینار یک روزه تکنیک های عمل و عوارض جراحی پانکراس | 23 |
جامعه جراحان | 11/12/1401 | کنفرانس یک روزه ترومای طحال | 24 |
جامعه جراحان | 25/09/1401 | کنفرانس یک روزه ماستیت گرانولومایی | 25 |
توقع و انتظار ما:
الف) از همکاران در استان
دریافت کتب علمی و مجلات و سریال های SIPSAP از دفتر جامعه جراحان مرکز جهت دستیاران رشته جراحی انتظار می رود در جهت پیشبرد اهداف جامعه جراحان لازم است:
- جامعه را منزلی و جایگاهی جهت دفاع از خود بدانند.
- ارتباط حضوری و از طرق مختلف با مرکز جامعه داشته باشند.
- از پیشنهادات خود جهت ارتقاء سطح دانش و امور پژوهشی ما را بی نصیب نفرمایید.
- کمی ها و کاستی های جامعه را به هر طریقی که صلاح می دانید به ما برسانید.
- هرچه همگرایی و همراهی بیشتری داشته باشیم بهتر می توانیم از حقوق خود و بیماران و موسسات درمانی دفاع کنیم.
در جلسات جامعه جراحان کشور نیز پیشنهاداتی به شرح ذیل داده شده است:
ارتباط با رزیدنت ها
- فراهم کردن شرایط کار علمی و پژوهشی و درمانی برای زمان فارغ التحصیل شدن، انتظار داریم در آینده شاهد پیشرفت فارغ التحصیلی آنها باشیم (گرفتن تعداد دستیار، ایجاد زمینه کاری)
- برگزاری مسابقات علمی از طریق جامعه مثل مراکز پیش دانشگاهی
- تدارک شرکت اعضاء هیئت بورد در سمینارهای استانی
- شرکت فارغ التحصیلان با رتبه بالا در پانل های سال بعد و نشست های هفتگی
- توسعه دادن رساندن مطالب جدید به شیوه های مختلف (از طریق کتاب، مجله، گذاشتن مطالب نو در سایت)
- جامعه می تواند برنامه برای نیروهای آینده داشته باشد مثل مراکز پیش دانشگاهی که موسسات راه دور تدارک دیده اند، برگزاری آزمون های مختلف و …
ب) از همکاران در مرکز
- ارتباطات علمی تقویت شود.
- هر سمینار و کنگره شهرستانی دبیر از مرکز هم داشته
- پروپوزال های کشوری که در استان از طریق شاخه استانی مطرح می شود مساعدت های همه جانبه شود.
- طرح روش های مختلف همگرائی در استان های متوسط و کوچک
- تعامل با مرکز توزیع نیروهای تخصصی
- مشکلات دستیاران پس از دوره دستیاری:
- فرصت آموزش
- درگیری مسائل روحی و روانی ناشی از معضلات اجتماعی
- آموزش مسائل پژوهشی
- تامین حقوق زندگی دوره دستیاری با ایجاد صندوق کمک به دستیارن
در سال 1399 انتخابات مجدد برگزار گردید و آقایان دکتر سیدعلی موسوی، دکتر صمد نیک نهاد، دکتر سعید امراللهی و خانم دکتر افسرالسادات طباطبایی به جمعه هیئت مدیره اضافه و آقایان دکتر سراج الدین وحیدی، دکتر محمدحسین برادران فر، دکتر محمدرضا شجاع و خانم دکتر راضیه دهقان فیروزآبادی از جمع هیئت مدیره حذف گردیدند و اکنون ترکیب هیئت مدیره و سمت آنها بدین ترتیب می باشد:
رئیس هیئت مدیره : دکتر حاجب مرتاض
نایب رئیس: دکتر سعید کارگر
دبیر علمی: دکتر صمد نیک نهاد
دبیر اجرائی: دکتر حسین حاجی صادقی زاده
امور دستیاران جراحی: دکتر سیدعلی موسوی
روابط عمومی و امور رفاهی: دکتر عباس مدیر
خزانه دار: دکتر سیدمحمدمیرغنی زاده بافقی
عضو شورا: دکتر مژگان کرمی (جانشین خانم دکتر افسرالسادات طباطبایی)، دکتر محمدرضا سبحان، دکتر منیژه مهدوی
بازرس: دکتر سعید امراللهی